10 IDEI CARE TE VOR AJUTA SA ITI IMBUNATATESTI RELATIILE CU CEI DIN JUR

10 IDEI CARE TE VOR AJUTA SA ITI IMBUNATATESTI RELATIILE CU CEI DIN JUR

 

Am un prieten care este un model pentru mine în relaționarea cu alte persoane și când l-am întrebat cum o face, mi-a spus: ce?Nici el nu știe cât de bine se pricepe la oameni, pentru el este ceva natural, dar  l-am rugat să facă o introspecție și să-mi ofere câteva idei, peste care mai presar și alte câteva și să iasă astfel unarticol de valoare care să te ajute în relaționarea cu persoanele din jurul tău.

 

 

Acest articol conține lecțiile învățate după ani de zile de socializare dar și sfaturile prietenului meu care este poate unul dintre cei mai pricepuți oameni pe care îi cunosc în acest domeniu.

 

 

1. Cea mai frumoasă melodie pentru o persoană este numele său

 

Am învățat acest lucru acum mult timp și cât de bine a fost că l-am învățat. De atunci am început să mă adresez oamenilor pe nume, astfel se crează o conexiune mai interesantă, se construiește o relație.

Este cea mai frumoasă melodie, numele nostru, spus de alte persoane, parcă ne unge pe suflet și simțim că suntem apreciați într-o conversație. Dale Carnegie în cartea Secretele Succesulului a acoperit îndelung acest subiect, poți să o citești aici.

 

Ce să faci: În loc să spui ce mai faci? Poți spune: Iulian, ce faci? Cum îți mai merge?

 

 

2. Găsește lucrurile de apreciat la persoanele din jurul tău și spune-le cât de mult îi apreciezi

 

Toți avem lucruri de care să ne bucurăm, cu care să ne lăudăm și faptul că o persoană le recunoaște, ne-o spune și ne apreciază pentru asta înseamnă enorm pentru noi.

 

Ce să faci: În loc să-i spui că nu s-a aranjat azi așa de bine, sau că bine bine, dar cât costă ceasul acela, încearcă să apreciezi oamenii pentru ceea ce sunt și ceea ce fac, o apreciere sinceră, care vine din iubire.

 

3. Oferă constant valoare 

Tu ai vrea oare să vorbești cu cineva care îți spune tot felul de lucruri care de fapt nu te ajută? Cu siguranță că nu, cel puțin dacă ai ceva respect pentru timpul tău.

Oferind valoare, oamenii o să vrea să mai audă lucruri de la tine, o să te cheme la intâlniri, la petreceri sau în excursii. Oameni vor să stea lângă oameni de la care să primească un sfat, o vorbă bună, ajutor.

O carte foarte valoroasă în acest sens este cartea lui Adam Grant, A lua și a da și te invit să o citești apăsând aici.

 

Ce să faci: oferă primul, fără să vrei nimic în schimb! Aici e secretul și oferind, vei observa mai apoi că, lucrurile se vor întoarce înzecit!

 

4. Pune întrebări foarte bune!

Acum o săptămână am ieșit la o bere cu un prieten din Brașov și conversația a fost mult peste orice altă conversație. Pentru că mi-a pus întrebări foarte bune și iq-ul conversației a sărit în tavan.

Robert, m-a întrebat la un moment dat, ceva de genul, ce crezi tu că face un om vizionat de multă lume și apreciat? Îți dai seama că răspunsul meu a fost un super sfat pentru el, pentru că i-am spus că eu cred foarte mult in sinceritate și nu aș recomanda sau scrie despre ceva în care nu cred, chiar dacă ar fi să pierd un milion de dolari.

 

Ce să faci: pune oamenilor întrebări incitante, cu răspuns deschis, care să ducă spre o convesație genială. Întrebări de genul: Ce te face pe tine atât de bun în domeniul tău? Cum crezi tu că aș putea să fac pentru a  ajunge la același nivel? Care sunt cele mai importante greșeli pe care le-ai făcut? Care sunt fricile tale, cum le manageriezi, cum treci peste ele? Care sunt greșelile pe care le face un începător în acest domeniu?

 

5. Gâsește subiecte comune

Dacă eu sunt pasionat de tenis iar nu nu esti, probabil cea mai proastă conversație pe care o putem avea este despre tenis. Dar dacă tu ești pasionat de psihologie și eu la fel, atunci instant ne-am conectat și putem să discutăm ore în șir.

 

Ce să faci: secretul este să găsești subiectele comune, rapid. Cum poți face asta? Prin spirit de observație sau chiar prin întrebări: ce te pasionează?

 

6. Nu trebuie să fii pe placul nimănui

O mare problemă a oamenilor este că încearcă să se lupte pentru acceptarea altora, încearcă să fie pe placul tuturor și astfel își pierd identitatea.

Din zecile, poate chiar sutele, de experiențe în care am cunoscut oameni noi, mi-am format concluzia că: eu sunt așa cum sunt, cine mă place bine, ci nu, pa. Nu ai cum să mulțumești pe toată lumea și cum spunea și Bill Murray, secretul succesului nu îl știe exact, dar secretul eșecului este să mulțumești pe toți.

 

Ce să faci: să te comporți așa cum ești, sincer, autentic, chiar dacă-ți plac desenele animate la 25 de ani, să fii cool about it și să nu încerci să ascunzi lucruri despre tine doar pentru a fi acceptat. Observă cu mare atenție când minți, când ascunzi sau când spui lucruri doar pentru a impresiona, din frica de inadecvare.

 

7. Fă un lucru frumos pentru oameni fără să vrei nimic în schimb

Din când în când plătește tu nota, cumpără oamenilor ceva frumos, dacă știi că unei persoane îi place să bea ceai verde, comandă-i un ceai verde imediat cum ai intrat în ceainărie. Sau pur și simplu sari în ajutor!

Ce să faci: Oferă-le oamenilor lucruri și momente frumoase, necondiționat și astfel relațiile tale vor fi mult mai autentice și sincere.

 

8. Îmbrățisările și atingerile

Este un lucru fantastic la îmbrățișări, eu încerc pe cât de mult posibil atunci când ies la o intâlnire să sparg acel sentiment de distanță pe care-l simți atunci când te vezi cu o persoană nouă.

O îmbrătișare și totul a dispărut, toată distanța, toate gândurile, acum te bucuri și trăiești în prezent. La fel și cu atingerile, dacă nu te simți confortabil să îmbrățisezi persoanele de același sex, deși este perfect normal, atinge-i. Atunci când vorbești folosește în loc de punctul imaginar o atingere pe umăr. Sau, când îi dai ca exemplu, plaseză mâna pe umărul lor. Orice atingere ajută la o conexiune mult mai adâncă.

 

Ce să faci: dacă simți și vrei să testezi acestă idee îmbățisează o persoană pe care ai văuzut-o pentru prima dată și observă ce se întâmplă. Oamenii sunt destul de distanți în primă fază iar o îmbrățisare o să vă conecteze fizic mult mai rapid și o să elimine multe bariere.

 

9. Mirroring

Este o tehnică tare faină din vânzări, marketing și psihologie, care se numește mirroring. Pe scurt presupune să imiți poziția persoanei cu care vorbești, astfel aceasta o să perceapă un semn de respect, o să observe că o asculți cu atenție și o să se simtă mai comod.

Dar acest lucru trebuie să-l faci într-un fel inconștient și să ai ceva atenție. Pentru că apoi o să fie ca o scenetă amuzantă în care vă schimbați amandoi poziția și în care imiți persoana respectivă.

Nu vrei asta, ce vrei de fapt să faci este după ce persoana cu care vorbești și-a schimbat poziția, să aștepți câteva secunde și să adopți o poziție asemănătoare. Deși este o tehincă, oferă totuși multă valoare atunci când vorbești cu cineva pentru prima dată.

 

Ce să faci: să copiezi poziția persoanei cu care vorbești și după câteva secunde, discret, să adopți aceeași poziție sau cel puțin asemnătoare.

 

10. Oamenii vor să vorbească despre ei…

… așa că ascultă-i și nu acapara toată conversația. Mie îmi place tare mult să-i ascult, să le aud povestea, să-i fac să vorbească despre ei, pentru că oamenii asta vor, să-ți spună lucruri despre ei, despre experinețe lor, despre persoana lor.

În esență suntem destul de egoiști și vrem să fie vorba doar despre noi, astfel o conversație în care am simțit că ne-am spus povestea sau că a fost mai mult vorba despre noi este o conversație interesantă.

 

Ce să faci: încearcă să atingi un echilibru, între lucrurile pe care le spui despre tine și lucrurile pe care le asculți, dar acest echilibru să tindă mai mult spre cealaltă persoană, pentru că oamenii vor să vorbească despre ei!

 

 

Exercițiu

Pentru a mă asigura că nu trecem ca rața prin apă vreau să îți alegi o idee din cele 10 de mai sus și să o practici conștient timp de o săptămână. Să faci un efort să implementezi această idee în viața ta, iar după ce aceasta o să devină un obicei să treci la următoarea.

Astfel, peste câteva luni de experimentări o să fii unul dintre acei oameni care este chemat la toate petrecerile și intâlnirile frumoase!

 

Propunere de exercițiu

Hai să-ți propun un exercițiu care să atingă primul punct. Atunci când vezi un casier, vânzător, care are name tag, numele afișat pe bluză, spune-i pe nume. Ceva de genul: Salut Raluca, aș vrea să comand x

Știu că este puțin incomod în primă fază, dar o să te obisnuiești și vei face persoana care te servește să se simță mult mai bine.

 

 

Sper că te-a ajutat articolul și că ți-a plăcut, spune-mi dacă am reușit să ofer valoare în viața ta. 

Cu mult drag

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s